Concert
Datum | 31/07/2022 |
Einddatum | 06/08/2022 |
Hoe laat | |
Wie | Internationaal Martini Orgelconcours zomer 2022 |
Waar | Groningen Diverse kerken |
Meer informatie |
Externe link |
Internationaal Martini Orgelconcours zomer 2022
De tweede editie van de ‘International Martini Organ Competition Groningen’ (IMOCG) zal plaatsvinden in de zomer van 2022, in de week van 31 juli t/m 6 augustus.
Na de eerste succesvolle editie van de Martini Organ Competition in 2017 werden al snel plannen gesmeed om er een tweejaarlijks concours van te maken, in afwisseling met het andere grote orgelevenement in Groningen, het Schnitgerfestival. Vorig jaar zou de tweede editie plaatsvinden, maar door de coronapandemie kon deze helaas niet doorgaan. Er werd besloten om het concours twee jaar uit te stellen.
De inschrijving voor 2022 is open voor jonge organisten (tot 35 jaar) van over de hele wereld. De organisatie is in handen van Stichting Groningen Orgelstad, in een samenwerking met de Martinikerk en het Prins Claus Conservatorium.
Jury
De jury van het IMOCG 2022 is samengesteld uit vijf internationale concertorganisten, namelijk Éric Lebrun (Frankrijk), Pier Damiano Peretti (Italië), Reitze Smits (Utrecht), Jean-Claude Zehnder (Zwitserland) en Nathan Laube (VS). De juryleden zullen ook zelf concerten mogen geven op de fraaie historische orgels die de stad Groningen rijk is.
Tijdens het concours wordt er op vijf Groninger orgels gemusiceerd. Naast het beroemde Martiniorgel zijn dat het recent gerestaureerde Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk, het nieuwe Edskes-orgel in de Lutherse Kerk, en het Schnitger-orgel in de Pelstergasthuiskerk en het grote Schnitger-orgel in de Der Aa-kerk.
Samenspel
Het IMOCG biedt zowel de deelnemers als het publiek een week vol muzikale hoogtepunten, met concerten, masterclasses en orgelexcursies. Wat betreft het concours springt o.a. de tweede ronde in de Lutherse Kerk in het oog omdat de deelnemers daarin hun talent voor samenspel laten horen. Het Edskes-orgel (een vrije kopie van het Schnitgerorgel dat ooit in deze kerk stond) is hier met zijn vrijstaand continuo-manuaal zeer geschikt voor, want de organist zit niet ‘op afstand’ maar tussen de andere musici. In deze ronde spelen de deelnemers samen met de strijkers van het Luthers Bach Ensemble een Orgelconcert van Stanley of van Haydn.
De online inschrijving is geopend tot 15 maart 2022, via de website https://imocg.nl. Uit alle aanmeldingen kiest een selectiecommissie (bestaande uit Hayo Boerema, Theo Jellema en Stef Tuinstra) op basis van aangeleverde geluidsopnames twaalf kandidaten die worden uitgenodigd om naar Groningen te komen voor het concours. Daar wijst de internationale jury na drie rondes een winnaar aan. Er is een repertoirelijst samengesteld met composities van Scheidemann, Hanff, Tunder, Weckmann, Purcell, Buxtehude, Bach, Schumann, Brahms, Rheinberger en Bunk.
De artistieke commissie van het IMOCG bestaat uit Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga, Theo Jellema en Lambert de Bont.
Aandacht voor het orgel
In Groningen heeft de aandacht voor het historische orgel, waarvan er in stad en ommeland opvallend veel unieke exemplaren staan, de laatste jaren een hoge vlucht genomen, mede dankzij de inspanningen van Stichting Groningen Orgelstad. In 2019 werd het muziekfestival ‘Groningen Orgelzomer’ georganiseerd om de 300e sterfdag van de beroemde orgelbouwer Arp Schnitger te herdenken. Dat festival trok ruim 10.000 bezoekers.
Wie meer wil weten over het IMOCG kan terecht op de website https://imocg.nl. ////
Voor meer informatie over dit persbericht: