Orgelbouwnieuws

Amsterdam, Oude Kerk (Puccini-orgel)
[Orgelbouwnieuws uit Het Orgel  2011/02]

 

De Italiaanse orgelmaker Nicola Puccini uit Migliarino Pisano bouwde in opdracht van Matteo Imbruno, organist van de Oude Kerk een instrument. Als uitgangspunt gold de zeventiende-eeuwse stijl zoals die in Toscane bloeide. Het nieuwe orgel is uitermate geschikt voor muziek van componisten als Frescobaldi, Merulo en Pasquini. Tot nu toe was het klankbeeld voor deze muziek niet of nauwelijks vertegenwoordigd in Nederland. Toonhoogte en stemming van het nieuwe orgel zijn dezelfde als die van het transeptorgel van de kerk, beide instrumenten zijn gelijktijdig te gebruiken.
Het Puccini-orgel zal ook de rol van continuo-instrument kunnen vervullen, het staat opgesteld op de vloer van de kerk. Henk Verhoef ontwierp de kas die refereert aan Italiaanse voorbeelden en tegelijk wil harmoniëren met de Amsterdamse kerk. De decoratie is getekend en gemaakt door Rossana Borghi uit Pisa.
Het instrument klonk voor het eerst in het openbaar tijdens het openingsconcert van het Internationale Sweelinck Festival op 4 september 2010, bespeeld door Gustav Leonhardt, Henk Verhoef en Matteo Imbruno.

Dispositie:
Manuaal (CDEFGA–c³)
Principale [8’]
Ottava [4’]
Decimaquinta [2’]
Decimanona [1 1/3’]
Vigesimaseconda [1’]
Flauto in ottava [4’]
Flauto in duodecima [2 2/3’; b/d, deling tussen c¹ en cis¹]
Voce umana [8’]
Rosignuolo (nachtegaal)
Zampogna (doedelzak)
Pedaal, aangehangen (CDEFGABH)
toonhoogte: a¹ = 440 Hz
stemming: middentoonstemming
winddruk: 44 mm Wk

(Cees van der Poel)

Bronnen:
Persbericht;
www.oudekerk.nl 
Mededeling Henk Verhoef