Artikelen

Aad Alblas Het Geneefse Psalter in zijn tijd
Het ORGEL 97 (2001), nr. 3, 36-39 [samenvatting]

 

Op 22 en 23 maart vond in Emden het congres ‘Het Geneefse Psalter in zijn tijd’ plaats. Kenners van over de hele wereld vertelden over de actuele stand van kennis.

De Johannes a Lasco-bibliotheek te Emden initieerde onderzoek naar de cultuur van het gereformeerde protestantisme: dr. Christoph Strohm (Bochum) onderzoekt ‘Jurisprudentie tussen 1550 en 1650’; dr. Eckhard Grunewald (Oldenburg) en dr. Jan Luth (Groningen) onderzoeken het ‘Hugenotenpsalter’; dr. Heinz Schilling (Berlijn) onderzoekt de invloed van protestantse opvoeding in de vroege nieuwe geschiedenis. Grunewald en Luth organiseerden het congres.

Andere sprekers waren dr. W. van ’t Spijker (Apeldoorn) en dr. Robert Kingdon (Madison), over de kerkhistorische context van het psalter: het psalter was zeer populair, de stimulans van Calvijn groot. Dr. Jan Smelik (Groningen) behandelde ‘Calvijns theologie van de muziek’, die volgens hem niet moet worden begrepen tegen de achtergrond van die van Luther: Calvijn is niet rationeel, maar bijbels-humanistisch. Dr. Edith Werner (Parijs) viel Smelik daarin bij. Dr. Francis Higman (Genève) wees erop dat de censuur het psalter beroemd maakte: de psalmen werden als betrouwbare reproductie beschouwd van wat er in de bijbel stond.

Verder waren er lezingen door dr. Dietrich Gutknecht (over de psalmmelodieën), dr. Robin A. Leaver (Princeton, over psaltermelodieën die ook in Lutherse kerkboeken voorkomen) en Masaaki Suzuki (Tokio, over de voortgaande introductie van het psalter in Japan).