Festivals, Masterclasses, Contests &cetera in Europe

For announcing Festivals, Masterclasses, Contests &cetera write an EMail to the webmaster


We suggest to have a look at the calendars of these organ magazines as well:
Orgelkunst [Flanders], Ars Organi [Germany], www.ORGANpromotion.org (Germany), The Royal College of Organists [United Kingdom], ORGUE et Compagnie [France].

Take also a look at: www.ORGANpromotion.org


Voor activiteiten en festivals in Nederland kijk ook op de volgende websites:

 

2018

 

 

January  February  March  April  May  June  July  August  September  October  November  December

 

 

JanuaryFebruary

March

20.03.2018 Masterclass orgelbegeleiding van anglicaanse chants door Peter Holder
Peter Holder, sub-organist van Westminster Abbey in Londen, geeft op dinsdag 20 maart een masterclass chant-begeleiding, waarin hij de orgelstudenten van Codarts de kneepjes van deze specifieke begeleidingsvorm zal bijbrengen.
Organisten krijgen geregeld het verzoek om een Choral Evensong te begeleiden. Om die vaardigheid goed onder de knie te krijgen, kun je het beste kijken en luisteren naar een Engelse organist die deze praktijk van binnenuit kent.
U kunt aanwezig zijn bij deze bijzondere masterclass en de lessen via videobeeld volgen. De locatie is Citykerk Het Steiger in Rotterdam. De toegang bedraagt €5,00 (te betalen aan de zaal).
Datum en tijd: dinsdag 20 maart, 14.00-16.00 uur. Plaats: Citykerk Het Steiger, 1e Nieuwstraathof 2, 3011 GN Rotterdam.April

04.04.2018 - 08.04.2018 Orgelreise Paris
Orgelreise, Orgelbesichtigungen, Konzerte, Orgelkurs, Vorträge, internationale Begegnung
Schwerpunktthema: Die französische Barockmusik und die französische Barockorgel
François Couperin zum 350. Geburtstag
ferner Gedenken an: Jeanne Demessieux zum 50. Todestag Charles Gounod zum 200. Geburtstag Pierre Pincemaille +12. Januar 2018
ausführliche Informationen: https://organpromotion.de/en/events

28.04.2018 - 01.05.2018 1. Orgelimprovisationsfestival Bodensee
Info: https://organpromotion.de/de/veranstaltungen

May

12.05.2018 Seminartag Orgel Ellwangen (D)
Orgelgeschichte, Grundlagen des Orgelbaus, der Orgelpflege und -reparatur
Kursleitung: Kantor Hans-Martin Braunwarth (Heilbronn) Anmeldeschluss: 10.4.2018
Info: www.kirchen-musik-wuerttemberg.de


June

09.06.2018 derde Quintus Orgelconcours
Op zaterdag 9 juni 2018 van 9.30 uur tot 17.00 uur organiseert het ‘Quintus centrum voor kunst en kunsteducatie Kampen’ in de Bovenkerk van Kampen het derde Quintus Orgelconcours. Tijdens dit concours kunnen amateurleerlingen tussen de 12 en 30 jaar van kunstinstellingen, muziekscholen en privédocenten in binnen- en buitenland laten horen wat zij op het gebied van orgelspel in hun mars hebben. Hierbij is de manier van uitvoeren ( interpretatie ) belangrijker dan het niveau van de stukken. Conservatoriumstudenten zijn van deelname uitgesloten.
De deelnemers spelen elk twee originele orgelwerken (dus geen transcripties of improvisaties) met een totaalduur van maximaal tien minuten, en kunnen daarbij kiezen tussen het uitvoeren hiervan op het Reil-koororgel (2 man./ped. 29 stemmen) en/of het Hinsz–orgel (4 man./ped. 56 stemmen).
De vakjury bestaat uit: voorzitter Ab Weegenaar (stadsorganist van Kampen), Wolf Kalipp (kerkmusicus in Soest - Duitsland) en Sander van den Houden (organist Evangelisch Lutherse kerk Den Haag). Tijdens de voorrondes (9.30 uur tot 15.00 uur) worden drie kandidaten geselecteerd, die tijdens het finaleconcert om 16.00 uur zullen spelen voor de 1e, 2e en 3e prijs. Deelnemers ontvangen een kort jury rapport. Om 15.30 uur zal er een juryconcert zijn.
Op vrijdag 8 juni kunnen de deelnemers inspelen en registraties uitzoeken. De organisatie zorgt voor ervaren en kundige registranten. Het is evenwel mogelijk om zelf een registrant mee te nemen, maar hiervoor draagt de organisatie geen verantwoordlijkheid. Een inspeelrooster wordt zo spoedig mogelijk na inschrijving toegezonden. Tijdens de concoursdag wordt het Pels/Nijsse-orgel (3 man./ped. 53 stemmen) van de Nieuwe Kerk ingezet als extra oefeninstrument.
Deelname aan het concours kost € 30 per spelende deelnemer. Belangstellenden kunnen kiezen voor een passe partout van € 7,50 voor de hele dag of € 5 voor het juryconcert en het finaleconcert. Gedurende de concoursdag wordt de mogelijkheid geboden om in de Bovenkerk een aantal stands te bezoeken op het gebied van bladmuziek voor orgel, cd’s met orgelmuziek en streekproducten. Ook zullen er in de kerk en in het Quintusgebouw mogelijkheden zijn voor koffie/thee.
Deelnemers kunnen zich opgeven via het inschrijfformulier dat is te downloaden via www.quintuskampen.nl  of op te vragen via info@quintuskampen.nl  De sluitingstermijn voor opgave is 30 april 2018. Er kunnen maximaal 18 deelnemers worden toegelaten.

30.06.2018 Orgeltag Kassel
ein Orgelspaziergang durch Kassel u.a. die neue Orgel der Martinskirche
Info: https://organpromotion.de/de/veranstaltungen & https://organpromotion.de/de/veranstaltungen/81-op-presents-de/pipe-show-die-orgel-des-monats/302-die-neue-orgel-st-martin-kassel


July

04.07.2018 - 08.07.2018 Zomer Academie Zutphen
Thema: Venetië aan de IJssel. In heel de stad zullen masterclasses, presentaties, workshops en concerten plaatsvinden. De focus ligt vijf dagen lang op de authentieke uitvoeringspraktijk (vocaal en instrumentaal). Een unieke kans voor professionele musici, studenten en gevorderde amateurs om lessen te ontvangen van docenten die hun sporen in de muziekwereld ruimschoots verdiend hebben. Er zijn nog plaatsen voor deelnemers aan het grootste masterclass evenement deze zomer: De Zomer Academie Zutphen. Zij kunnen zich nu inschrijven via de website: www.zomeracademiezutphen.nl . Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het resultaat van de masterclasses; er zullen meer dan 30 concerten gegeven worden op de mooiste locaties van intiem klein tot galmend groot in Zutphen.
Deelnemen aan een masterclass?
De Zomer Academie Zutphen is een initiatief van één van Nederlands meest geliefde sopranen: Johannette Zomer. In deze tweede editie zal Johannette Zomer samen met zeventien andere meesters vijf dagen lang elk in zijn eigen vakgebied de leerlingen een boost gegeven. De Zomer Academie Zutphen is voor zangers én instrumentalisten. Professionele deelnemers (ook duo’s en kleine ensembles) ontvangen minimaal drie privélessen in masterclassverband van hun eigen meester (met focus op authentieke uitvoeringspraktijk). Daarnaast kan je de Zen-dagopening van Bruno Nünlist bijwonen (verplicht voor de zangers). ’s Middags zijn er – naast verschillende workshops, lezingen en kamermuziek-, lied-, of operaklassen – ensemble coaching lessen voor instrumentalisten.
Amateurs ontvangen minimaal twee privélessen van een meester in masterclassverband en kunnen verder met alle bovengenoemde workshops en liedklassen meedraaien. Alle deelnemers kunnen kiezen voor de workshops van Mieke Wouters (‘Free up & Play’) Susan Williams (Quality Practice), en de lecture van Klaas Stok (Intonatie). En iedereen krijgt de gelegenheid zich meerdere malen in concerten te presenteren! Verder mag je als deelnemer natuurlijk een kijkje nemen bij andere concerten, voor zover er plaats is.
Informatie masterclasses en inschrijving
Alles nog eens nalezen, overzicht van alle 18 meesters, het aanmeldingsformulier downloaden of informatie over slaapplaatsen kan via www.zomeracademiezutphen.nl De kaartverkoop van de concerten start binnenkort via de website.

08.07 - 13.07 2018 Académie d’Improvisation à l’Orgue des Pays de la Loire 2018

Info: http://www.orguepaysdelaloire.fr/academie-dimprovisation/ 

 

09.07 - 11.07 MASTERCLASS Olivier Penin: De meesters van Sainte Clotilde en hun inspiratie bronnen.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar geeft de organist van het beroemde orgel van de Parijse basiliek Sainte Clotilde, Olivier PENIN, een masterclass, waarin de componisten-organisten centraal staan die in het verleden titulair waren op het legendarische meesterwerk van Cavaillé-Coll in deze basiliek (Franck, Pierné, Duruflé, Ermend-Bonnal, Tournemire, Langlais). Daarnaast komen ook andere Franse meesters zoals Couperin, Boëly, Vierne, Widor en Dupré aan bod, al naar gelang de keuzes van de cursisten. Naast de cursus is er natuurlijk een uitgebreide rondleiding door het instrument. De masterclass staat open voor cursus professionele organisten, orgelstudenten en gevorderde amateur-organisten.

Datum: 9-11 Juli 2018. Talen: Frans en Engels. Prijs: actieve deelnemers betalen 250 €; toehoorders 100€. Nadere info: www.orgue-clotilde-paris.info/masterclass  Aanmelding kan door een mail te sturen naar secretariat@sainte-clotilde.com

09.07.2018 - 13.08.2018 7. Académie Internationale d'Orgue in Blois (F)
Dozenten: Christophe Mantoux und Vincent Grappy Kursinstrumente: Jospeh Merklin-Orgel (1882) in der Kathedrale von Blois; Thomas-Orgel (1997) in der Kirche St. Petri Info: http://academieorgueblois.free.fr/

15.07.2018 - 29.07.2018 50. Internationaler Orgelkurs Romainmótier ICH)
Improvisation (Emmanuel Le Divellec, Tobias Willi) Interpretation: Rund um Jehan Alain (Ludger Lohmann, Eric Lebrun, Guy Bovet)
Kurs fiir Gemeindeorganisten (Michel Jordan, Guy Bovet) Info/Anmeldung: Cours international d’orgue de Romainmótier,
La Porterie, CH-1323 Romain-mötier
Info: www.jehanalain.ch

19.07.2018 - 29.07.2018 13. Sommerliche Orgelakade-mie im Ostseebad Rerik (D)
Für junge Organistinnen und Organisten von 15 bis 25 Jahren Dozenten: KMD Gunter Martin Göttsche, Annemarie Göttsche, Wiebke Friedrich, Andreas Schneidewind
Info: www.kmf-info.de

22.07.2018 - 27.07.2018 OrgelkursSaessolsheim (Elsass, F)
Kursinstrument: B. Aubertin-Orgel Kurssprache: Französisch Dozenten: Freddy Eichelberger,
Francis Jacob, Benjamin Righetti, Claude Roser
Anmeldeschluss: 21.6.2018
Info/Anmeldung: bei der Asso-ciation des Amis de 1’Orgue de Saessolsheim www.asamos.org

22.07.2018 - 29.07.2018 22nd Organ Academy Fray Joseph de Echevarria
The Asociación de Amigos del Órgano de Palencia organizes the 22nd Organ Academy Fray Joseph de Echevarria to take place between days 22 and 29 of next July in the Historical Organs of the province of Palencia (Spain). This year has teachers Jean-Claude Zehnder, Matthias Havinga, Andrés Cea and Roberto Fresco.
You can find information on our WEB: www.aaopalencia.org During the days of the Academy concert will take place by the course teachers and other guest organists. The concert program will be soon on the web.

23.07.2018 - 27.07.2018 Orgelkurs - Organ academy AIOP Paris
Info: https://organpromotion.de/en/12-category/events/361-2nd-international-organ-academy-paris-2018

31.07.2018 - 03.08.2018 15. Internationaler Meister-kurs für Orgelimprovisation Schwabisch Gmünd, Heilig-Kreuz-Münster (D)
Dozent: Ansgar Wallenhorst (Kantor und künstlerischer Leiter an St. Peter und Paul in Ratingen) Kursinhalt: Farbe & Form in der Kunst der Improvisation Anmeldeschluss: 11. Juni 2018 Info/Anmeldung: Kulturbüro Schwabisch Gmünd
Info: www.schwaebisch-gmuend.de
August
 
02.08.2018 - 05.08.2018 Orgelakademie Oberschwaben - Organ academy South Germany mit Gerhard Weinberger
Info: https://organpromotion.de/en/12-category/events/372-organ-academy-south-germany-upper-swabia-2018

09.08.2018 - 17.08.2018 Corsi di Musica Antica a Magnano (I)
Orgel: Silva Manfré (I) Info/Anmeldung: Corsi di Musica Antica a Magnano, Via Roma 43, 1-13887 Magnano (BI),
Info: www.MusicaAnticaMagnano.com

16.08.2018 - 19.08.2018 23. Greifswalder Sommer-akademie Orgel (D)
Leitung: Prof. Dr. Matthias Schneider
Kursthema: Fran^ois Couperin und die französische Barockmusik Anmeldeschluss: 30.6.2018
Info/Anmeldung: Institut für Kirchenmusik und Musikwissen-schaft der Ernst-Moritz-Arndt-Universitat Greifswald matthias.schneider@uni-greifs-wald.de

24.08.2018 - 26.08.2018 Eine Neuentdeckung mit zeitgenössischen Klangen St. Martin, Kassei (D)
Orgelimprovisation fiir Anfanger und Fortgeschrittene Dozenten: Dominik Susteck, Eckhard Manz www.kmf-info.de
ÏU. bis 26. August 2018 Gottesdienstliches Orgelspiel/ Orgelimprovisation Michaeliskloster Hildesheim |D)
Dozenten: Hans-Joachim Rolf, Ingo Bredenbach
Info: www.michaeliskloster.de


September

12.09.2018 - 16.09.2018 15' Nordic Organ Competition 2018 Stavanger (Norwegen)
Jury: Magnus Andersson (N), Ingerine Dahl (N), Hans-Ola Ericsson (CAN), Karin Nelson (N), Vidar Vikeren (N)
Teilnahme: nach dem 1. Januar 1990 geborene Organistinnen aus Island, Norwegen, Schweden, Da-nemark und Finnland oder solche, die mindestens zwei Jahre in einem dieser Lander gelebt haben Bewerbungsschluss: 30.3.2018
Info: www.orgelfestival.no

21.09.2018 - 29.09.2018 5. Buxtehude Orgelwettbewerb 2018 der Musikhochschule Lübeck(D)
Wettbewerbsinstrumente: Lübeck, St. Jakobi: Grofie Orgel, Stellwa-gen-Orgel und Richborn-Positiv, Hamburg, St. Jacobi: Arp-Schnit-ger-Orgel; Hamburg, St. Kathari-nen: Flentrop-Orgel Teilnahme: ab Jahrgang 1986 Bewerbungsschluss: 1. Mai 2018 Jury: Michel Bouvard, Franz Danksagmüller, Pieter van Dijk, Andreas Fischer, Arvid Gast, Jon Laukvik (Vorsitz), Gerhard Löffler, Matthias Neumann, Ja-Kyung Oh, Wolfgang Zerer
Unter anderem an der Flentrop-Orgel in St. Katharinen, Hamburg, wird der 5. Buxtehude Orgelwettbewerb ausgetragen
Info: www.buxtehude-orgelwettbe-werb.de , www.mh-luebeck.de

27.09.2018 - 29.09.2018 11. Europaische Orgelakade-mie in Saarlouis-Lisdorf (D)
mit Michael Radulescu (Wien) Kursinhalt: Bachs Dritter Theil der Clavier Ubung
Info: www.klingende-kirche.de


October

01.10.2018 - 05.10.2018 Orgelkurs mit Edgar Krapp Coburg und Basilika Vierzehnheiligen bei Bad Staffelstein ID)
Kursinstrumente: Basilika-Orgel in Vierzehnheiligen (Rieger 1999), Orgel der Stadtkirche St. Moriz in Coburg (Schuke 1989) Exkursionen an die Orgeln in der Stiftskirche von Kloster Banz (Seuffert-Woehl 1746), in Zapfen-dorf (Linder 2015) und in der Schlosskirche in Lahm im Itz-grund (Herbst 1732) Einfiihrungsvortrag: Die Kunst des Registrierens Info/Anmeldung: Internationale Musikbegegnungsstatte Haus Marteau, Bayreuth Fon +49(0)921/6041573 Info: www.haus-marteau.de


 

NovemberDecember