Festivals, Masterclasses, Contests &cetera in Europe

For announcing Festivals, Masterclasses, Contests &cetera write an EMail to the webmaster


We suggest to have a look at the calendars of these organ magazines as well:
Orgelkunst [Flanders], Ars Organi [Germany], www.ORGANpromotion.org (Germany), The Royal College of Organists [United Kingdom], ORGUE et Compagnie [France].

Take also a look at: www.ORGANpromotion.org


Voor activiteiten en festivals in Nederland kijk ook op de volgende websites:

 

2018

 

 

January  February  March  April  May  June  July  August  September  October  November  December

 

 

JanuaryFebruary

March

20.03.2018 Masterclass orgelbegeleiding van anglicaanse chants door Peter Holder
Peter Holder, sub-organist van Westminster Abbey in Londen, geeft op dinsdag 20 maart een masterclass chant-begeleiding, waarin hij de orgelstudenten van Codarts de kneepjes van deze specifieke begeleidingsvorm zal bijbrengen.
Organisten krijgen geregeld het verzoek om een Choral Evensong te begeleiden. Om die vaardigheid goed onder de knie te krijgen, kun je het beste kijken en luisteren naar een Engelse organist die deze praktijk van binnenuit kent.
U kunt aanwezig zijn bij deze bijzondere masterclass en de lessen via videobeeld volgen. De locatie is Citykerk Het Steiger in Rotterdam. De toegang bedraagt €5,00 (te betalen aan de zaal).
Datum en tijd: dinsdag 20 maart, 14.00-16.00 uur. Plaats: Citykerk Het Steiger, 1e Nieuwstraathof 2, 3011 GN Rotterdam.April

04.04.2018 - 08.04.2018 Orgelreise Paris
Orgelreise, Orgelbesichtigungen, Konzerte, Orgelkurs, Vorträge, internationale Begegnung
Schwerpunktthema: Die französische Barockmusik und die französische Barockorgel
François Couperin zum 350. Geburtstag
ferner Gedenken an: Jeanne Demessieux zum 50. Todestag Charles Gounod zum 200. Geburtstag Pierre Pincemaille +12. Januar 2018
ausführliche Informationen: https://organpromotion.de/en/events

28.04.2018 - 01.05.2018 1. Orgelimprovisationsfestival Bodensee
Info: https://organpromotion.de/de/veranstaltungen

May

10.05.2018 - 12.05.2018 IAOD (D) Internationale Arbeitsgemeinschaft für Orgeldokumentation e. V.
Jahrestagung und Mitgliederversammlung in Kassel
Info: http://iaod.eu

12.05.2018 Seminartag Orgel Ellwangen (D)
Orgelgeschichte, Grundlagen des Orgelbaus, der Orgelpflege und -reparatur
Kursleitung: Kantor Hans-Martin Braunwarth (Heilbronn) Anmeldeschluss: 10.4.2018
Info: www.kirchen-musik-wuerttemberg.de

17.05.2018 - 20.05.2018 Bibione (I) VI. Concorso Organistico Nazionale „Rino Benedet“
Info: https://www.parrocchia-bibione.org/organo

21.05.2018 - 24.05.2018.Berlin (D) 14. Internationales Orgelimprovisationsfestival in der Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
Info: www.orgelimprovisationsfestival-berlin.de

22.05.2018 - 26.05.2018 Prix Annelie de Man 2018 Orgelpark Amsterdam.
De stichting Annelie de Man organiseert in samenwerking met het Orgelpark in Amsterdam de Prix Annelie de Man 2018. Dit is een competitie voor zowel klavecinisten als componisten ter bevordering van het hedendaagse klavecimbel repertoire. De artistieke leiding van deze editie is in handen van Roderik de Man en Jorge Isaac.
Het vijfdaagse festival omvat niet alleen de concerten door de finalisten, maar ook een improvisatie-battle op de instrumenten van het Orgelpark en een uitvoering van John Cages legendarische compositie HPSCHD. Daarnaast klinken de werken van de finalisten van het compositieconcours.
Kortom, deze internationale competitie biedt een prachtige kans om de eigentijdse klavecimbelmuziek te ontdekken en de nieuwste talenten aan het werk te zien. Het volledige programma en de kaartverkoop vindt u op www.orgelpark.nl
.
31.05.2018 Burghausen (D) Kompositionswettbewerb für Orgel über das Lied „Stille Nacht, heilige Nacht“
Info: www.burghausen.de/kultur


June

02.06.2018 33ste Leidse Orgeldag:
Op zaterdag 2 juni 2018 zal de jaarlijkse Leidse Orgeldag weer plaatsvinden, georganiseerd door de Stichting Orgelstad Leiden. Tijdens een zestal korte concerten van een half uur zullen 6 historische Leidse orgels klinken. Tussen de concerten is er dan voldoende gelegenheid om naar het volgende concert te gaan.
De dag begint om 10.00 uur in de Pieterskerk (kerk open vanaf 9.30 voor koffie) waar organist Leo van Doeselaar het Van Hagerbeerorgel zal bespelen. Om 11.00 uur zal organist Erik van Bruggen het Stevens/Assendelft-orgel in de Waalse kerk doen klinken. Om 12.00 uur is de Hooglandse Kerk aan de beurt waar organist Cor de Jong het Willis-orgel zal bespelen.
Na een lunchpauze zullen om 14.00 uur Jan Hoegee en Michiel Ras het orgel van de Lutherse kerk bespelen. (Twee weken later sluit de Exangelisch Lutherse Gemeente haar deuren; de toekomst van gebouw en orgel zijn onzeker.) De orgeldag gaat vervolgens om 15.00 uur verder in de Lodewijkskerk met organist Guus Theelen, waarna Jan Verschuren de dag om 16.00 uur afsluit in de Hartebrugkerk.
De toegang tot de concerten is gratis; wel wordt een collecte gehouden ter bestijding van de onkosten.
Altijd de meest actuele informatie op www.stichtingorgelstadleiden.nl

06.06.2018 - 17.06.2018 Nürnberg (D) ION – Orgelwettbewerb
um den "Johann-Pachelbel-Preis"
Info: www.ion-musica-sacra.de

09.06.2018 derde Quintus Orgelconcours
Op zaterdag 9 juni 2018 van 9.30 uur tot 17.00 uur organiseert het ‘Quintus centrum voor kunst en kunsteducatie Kampen’ in de Bovenkerk van Kampen het derde Quintus Orgelconcours. Tijdens dit concours kunnen amateurleerlingen tussen de 12 en 30 jaar van kunstinstellingen, muziekscholen en privédocenten in binnen- en buitenland laten horen wat zij op het gebied van orgelspel in hun mars hebben. Hierbij is de manier van uitvoeren ( interpretatie ) belangrijker dan het niveau van de stukken. Conservatoriumstudenten zijn van deelname uitgesloten.
De deelnemers spelen elk twee originele orgelwerken (dus geen transcripties of improvisaties) met een totaalduur van maximaal tien minuten, en kunnen daarbij kiezen tussen het uitvoeren hiervan op het Reil-koororgel (2 man./ped. 29 stemmen) en/of het Hinsz–orgel (4 man./ped. 56 stemmen).
De vakjury bestaat uit: voorzitter Ab Weegenaar (stadsorganist van Kampen), Wolf Kalipp (kerkmusicus in Soest - Duitsland) en Sander van den Houden (organist Evangelisch Lutherse kerk Den Haag). Tijdens de voorrondes (9.30 uur tot 15.00 uur) worden drie kandidaten geselecteerd, die tijdens het finaleconcert om 16.00 uur zullen spelen voor de 1e, 2e en 3e prijs. Deelnemers ontvangen een kort jury rapport. Om 15.30 uur zal er een juryconcert zijn.
Op vrijdag 8 juni kunnen de deelnemers inspelen en registraties uitzoeken. De organisatie zorgt voor ervaren en kundige registranten. Het is evenwel mogelijk om zelf een registrant mee te nemen, maar hiervoor draagt de organisatie geen verantwoordlijkheid. Een inspeelrooster wordt zo spoedig mogelijk na inschrijving toegezonden. Tijdens de concoursdag wordt het Pels/Nijsse-orgel (3 man./ped. 53 stemmen) van de Nieuwe Kerk ingezet als extra oefeninstrument.
Deelname aan het concours kost € 30 per spelende deelnemer. Belangstellenden kunnen kiezen voor een passe partout van € 7,50 voor de hele dag of € 5 voor het juryconcert en het finaleconcert. Gedurende de concoursdag wordt de mogelijkheid geboden om in de Bovenkerk een aantal stands te bezoeken op het gebied van bladmuziek voor orgel, cd’s met orgelmuziek en streekproducten. Ook zullen er in de kerk en in het Quintusgebouw mogelijkheden zijn voor koffie/thee.
Deelnemers kunnen zich opgeven via het inschrijfformulier dat is te downloaden via www.quintuskampen.nl  of op te vragen via info@quintuskampen.nl  De sluitingstermijn voor opgave is 30 april 2018. Er kunnen maximaal 18 deelnemers worden toegelaten.

19.06.2018 - 20.06.2018 Masterclass en concerten Ben van Oosten in Rouen
Op 19 en 20 juni 2018 geeft Ben van Oosten een masterclass over de orgelwerken van César Franck aan het Cavaillé-Coll-orgel in de abdijkerk Saint-Ouen in Rouen. Afgelopen jaar maakte Ben van Oosten cd-opnamen van de orgelwerken van César Franck op dit orgel. De presentatie van deze opnamen vindt plaats tijdens concerten op 22 en 23 juni 2018 in de Saint-Ouen. Voorafgaand aan deze concerten wordt een tweedaagse masterclass georganiseerd door stichting Vox Humana.
Masterclass
Deze masterclass staat open voor maximaal 10 gevorderde organisten. Elke deelnemer heeft 1 uur speeltijd met voorbereide orgelwerken van César Franck op het beroemde Cavaillé-Coll-orgel. Alle deelnemers kunnen de volledige masterclass van 2 dagen bijwonen rond de speeltafel van het orgel. Ze krijgen ook gratis toegang tot de presentatieconcerten van Ben van Oosten op 22 en 23 juni in de Saint-Ouen.
Deelnamekosten: € 250,00 (reis- en verblijfskosten niet inbegrepen)
Talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits
Sluitingsdatum voor aanmelding: 25 mei 2018
Verdere informatie en een aanmeldingsformulier zijn beschikbaar op: https://www.stichtingvoxhumana.nl/masterclass-rouen-2018
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het formulier op deze website en een CV sturen naar pr@stichtingvoxhumana.nl
De selectie vindt eind mei plaats door Ben van Oosten. Geselecteerde deelnemers worden per e-mail op de hoogte gebracht.
Concerten
Voor de concerten van Ben van Oosten op 22 en 23 juni kan een passe-partout worden aangeschaft voor € 75,00 via Eventbrite https://benvanoosten-rouen-2018.eventbrite.nl
Verdere informatie is te vinden op www.stichtingvoxhumana.nl


12.6.2018 - 28.06.2018 Organ Festival Holland 2019
From June 21 to June 28, 2019, the Organ Festival Holland takes up residence in various churches in Alkmaar, but mainly in the Grote Kerk. The festival still lies far in the future , but looking forward to something beautiful and exciting is always enjoyable. And it is certain that beautiful and exciting things will happen during this festival. To get you slowly into the mood, we will present to you all kinds of facts about the instruments, the musicians, the people behind the scenes and of course the music that will be played, in the run-up to the festival.
The main event of the festival is of course the International Schnitger Organ Competition, which will be held for the thirteenth time. The design of the competition is a familiar one: preselection, two preliminary rounds and the final. Different this time is the maximum of ten players participating in the two preliminary rounds. In the meantime we are working on a diverse and attractive program of requirements the applicants have to work with. Of course we hope that they will keep the jury and audience on the edge of their seats.
For those who do not like competitions, but would like to do masterclasses during the festival, the International Organ Academy is a wonderful alternative. The added value of the academy is that the teachers Krzysztof Urbaniak, Wolfgang Zerer, Martin Böcker, Bernard Foccroulle and Bas de Vroome not only judge but also inform, advise and instruct. And a trip to the instructive and challenging Garrels organ in Purmerend is an added bonus. Obviously, the academy will encompass interesting repertoire.
Info: http://orgelfestivalholland.nl

12.07.2018 - 16.08.2018 24ème édition du Festival d'orgue de Chamonix.
Info: http://festivalorguechamonix.fr/

30.06.2018 Orgeltag Kassel
ein Orgelspaziergang durch Kassel u.a. die neue Orgel der Martinskirche
Info: https://organpromotion.de/de/veranstaltungen & https://organpromotion.de/de/veranstaltungen/81-op-presents-de/pipe-show-die-orgel-des-monats/302-die-neue-orgel-st-martin-kassel


July

04.07.2018 - 08.07.2018 Zomer Academie Zutphen
Thema: Venetië aan de IJssel. In heel de stad zullen masterclasses, presentaties, workshops en concerten plaatsvinden. De focus ligt vijf dagen lang op de authentieke uitvoeringspraktijk (vocaal en instrumentaal). Een unieke kans voor professionele musici, studenten en gevorderde amateurs om lessen te ontvangen van docenten die hun sporen in de muziekwereld ruimschoots verdiend hebben. Er zijn nog plaatsen voor deelnemers aan het grootste masterclass evenement deze zomer: De Zomer Academie Zutphen. Zij kunnen zich nu inschrijven via de website: www.zomeracademiezutphen.nl . Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het resultaat van de masterclasses; er zullen meer dan 30 concerten gegeven worden op de mooiste locaties van intiem klein tot galmend groot in Zutphen.
Deelnemen aan een masterclass?
De Zomer Academie Zutphen is een initiatief van één van Nederlands meest geliefde sopranen: Johannette Zomer. In deze tweede editie zal Johannette Zomer samen met zeventien andere meesters vijf dagen lang elk in zijn eigen vakgebied de leerlingen een boost gegeven. De Zomer Academie Zutphen is voor zangers én instrumentalisten. Professionele deelnemers (ook duo’s en kleine ensembles) ontvangen minimaal drie privélessen in masterclassverband van hun eigen meester (met focus op authentieke uitvoeringspraktijk). Daarnaast kan je de Zen-dagopening van Bruno Nünlist bijwonen (verplicht voor de zangers). ’s Middags zijn er – naast verschillende workshops, lezingen en kamermuziek-, lied-, of operaklassen – ensemble coaching lessen voor instrumentalisten.
Amateurs ontvangen minimaal twee privélessen van een meester in masterclassverband en kunnen verder met alle bovengenoemde workshops en liedklassen meedraaien. Alle deelnemers kunnen kiezen voor de workshops van Mieke Wouters (‘Free up & Play’) Susan Williams (Quality Practice), en de lecture van Klaas Stok (Intonatie). En iedereen krijgt de gelegenheid zich meerdere malen in concerten te presenteren! Verder mag je als deelnemer natuurlijk een kijkje nemen bij andere concerten, voor zover er plaats is.
Informatie masterclasses en inschrijving
Alles nog eens nalezen, overzicht van alle 18 meesters, het aanmeldingsformulier downloaden of informatie over slaapplaatsen kan via www.zomeracademiezutphen.nl De kaartverkoop van de concerten start binnenkort via de website.

08.07 - 13.07 2018 Académie d’Improvisation à l’Orgue des Pays de la Loire 2018

Info: http://www.orguepaysdelaloire.fr/academie-dimprovisation/ 

 

09.07 - 11.07 MASTERCLASS Olivier Penin: De meesters van Sainte Clotilde en hun inspiratie bronnen.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar geeft de organist van het beroemde orgel van de Parijse basiliek Sainte Clotilde, Olivier PENIN, een masterclass, waarin de componisten-organisten centraal staan die in het verleden titulair waren op het legendarische meesterwerk van Cavaillé-Coll in deze basiliek (Franck, Pierné, Duruflé, Ermend-Bonnal, Tournemire, Langlais). Daarnaast komen ook andere Franse meesters zoals Couperin, Boëly, Vierne, Widor en Dupré aan bod, al naar gelang de keuzes van de cursisten. Naast de cursus is er natuurlijk een uitgebreide rondleiding door het instrument. De masterclass staat open voor cursus professionele organisten, orgelstudenten en gevorderde amateur-organisten.

Datum: 9-11 Juli 2018. Talen: Frans en Engels. Prijs: actieve deelnemers betalen 250 €; toehoorders 100€. Nadere info: www.orgue-clotilde-paris.info/masterclass  Aanmelding kan door een mail te sturen naar secretariat@sainte-clotilde.com

09.07.2018 - 13.08.2018 7. Académie Internationale d'Orgue in Blois (F)
Dozenten: Christophe Mantoux und Vincent Grappy Kursinstrumente: Jospeh Merklin-Orgel (1882) in der Kathedrale von Blois; Thomas-Orgel (1997) in der Kirche St. Petri Info: http://academieorgueblois.free.fr/

14.07.2018 - 28.-07.2018 Haarlem (NL) International Organ Festival
with the Improvisation Competition (16, 18 and 22 July), master classes, lecture recitals and concerts by the world's best organist on famous Dutch organs.
This 52nd edition will be a true celebration of all that is to be enjoyed in organ improvisation and five centuries of organ music.
Info: www.organfestival.nl

14.07.2018 - 11.08.2018 Orgeltochten Noord-Holland bezoekt Blaricum, Laren en Naarden
Nergens zijn zoveel orgels te vinden als in de regio Noord-Holland! Daarom klinken ook dit zomerseizoen een groot aantal van deze instrumenten tijdens de Orgeltochten Noord-Holland. De derde serie concerten is op zaterdag 28 juli a.s. in Blaricum, Laren en Naarden onder leiding van organist Aart Bergwerff. Orgelliefhebbers en geïnteresseerden zijn welkom op deze tocht door het mooie landschap langs prachtige instrumenten in bijzondere kerken. 
Op vier zaterdagen voeren de Orgeltochten langs (dorps)kerken met historische orgels. Iedere tocht biedt klassieke ingrediënten: kwalitatief goede muziekprogramma’s, eeuwenoude instrumenten en bijzondere kerken.

Zaterdag 14 juli: | Orgeltocht met organist Christine Kamp
• 10.30 uur · Zuid-Scharwoude · Kooger Kerk · Koog 30 · Van Dam, 1881 en Pilcher, 1839 
• 12.00 uur · Noord-Scharwoude · Sint Jan de Doper · Dorpsstraat 516 · Forster & Andrews, 1880 
• 14.30 uur · Oudkarspel · Allemanskerk · Dorpsstraat 878 · Adema-Schreurs, 1979

Zaterdag 21 juli: | Orgeltocht met organist Willem Poot 
• 10.30 uur · Nieuwe Niedorp · O.L.V Onbevlekt Ontvangen · Paadje 24 · Lindsen, 1836 
• 12.00 uur · Winkel · Lucaskerk · Dorpsstraat 177 · Knipscheer, 1862 
• 14.30 uur · Kolhorn · Laurenskerk · Kerkepad 1-3 · Anoniem, ca. 1725 / J.C. Smit 1754

Zaterdag 28 juli : | Orgeltocht met organist Aart Bergwerff 
• 10.30 uur · Blaricum · Dorpskerk · Torenlaan 16 · Flentrop, 1935 
• 12.00 uur · Laren · Sint Jansbasiliek · Brink 31 · Adema-Schreurs, 2002 
• 14.30 uur · Naarden · Grote Kerk · Marktstraat 13 · Bätz-Witte, 1862 en Strümphler kabinetorgel, 1784 en Flentrop koororgel, 1937

Zaterdag 11 augustus: | Orgeltocht met organist Henk Verhoef 
• 10.30 uur · Zaandam · Oostzijderkerk · Zuiddijk 1 · Flaes & Brünjes, 1863 
• 12.00 uur . Zaandam · Doopsgezinde Kerk · Westzijde 80 · Künckel, 1783 
• 14.30 uur . Zaandam · Westzijderkerk/Bullekerk · Westzijde 75 · Duyschot, 1711 / Flentrop, 1976

Iedereen kan deelnemen aan deze muzikale verrassingstocht zonder opgave vooraf. 
De aanvangstijd is 10.30 uur. Deelname is € 17.50 p.p. inclusief programma, exclusief lunchkosten. Het volledige programma en alle praktische informatie is te vinden op www.orgeltochtennoord-holland.nl 16.07.2018 - 28.07.2018 International Summer Academy 16-28 July 2018
in Haarlem St Bavo (Netherlands) with 21 masterclasses directed by Prof. Olivier Latry (Bach and Franck), Louis Robilliard (Transcriptions for organ, Franck), Vincent Thévenaz (improvisation), Roman Summereder, Bernhard Haas and many others.
Info: www.organfestival.nl

15.07.2018 - 29.07.2018 50. Internationaler Orgelkurs Romainmótier ICH)
Improvisation (Emmanuel Le Divellec, Tobias Willi) Interpretation: Rund um Jehan Alain (Ludger Lohmann, Eric Lebrun, Guy Bovet)
Kurs fiir Gemeindeorganisten (Michel Jordan, Guy Bovet) Info/Anmeldung: Cours international d’orgue de Romainmótier,
La Porterie, CH-1323 Romain-mötier
Info: www.jehanalain.ch

19.07.2018 - 29.07.2018 13. Sommerliche Orgelakade-mie im Ostseebad Rerik (D)
Für junge Organistinnen und Organisten von 15 bis 25 Jahren Dozenten: KMD Gunter Martin Göttsche, Annemarie Göttsche, Wiebke Friedrich, Andreas Schneidewind
Info: www.kmf-info.de

20.07.2018 - 03.08.2018 Ochsenhausen (D) ISAM Masterclass Organ
Organ masterclasses in Ochsenhausen with Luca Scandali and Jürgen Essl  Included into the masterclass is the „Joseph-Gabler-Organ-Competition“
August 1, 2018.
Info: www.isam-masterclasses.de

22.07.2018 - 27.07.2018 OrgelkursSaessolsheim (Elsass, F)
Kursinstrument: B. Aubertin-Orgel Kurssprache: Französisch Dozenten: Freddy Eichelberger,
Francis Jacob, Benjamin Righetti, Claude Roser
Anmeldeschluss: 21.6.2018
Info/Anmeldung: bei der Asso-ciation des Amis de 1’Orgue de Saessolsheim www.asamos.org

22.07.2018 - 29.07.2018 22nd Organ Academy Fray Joseph de Echevarria
The Asociación de Amigos del Órgano de Palencia organizes the 22nd Organ Academy Fray Joseph de Echevarria to take place between days 22 and 29 of next July in the Historical Organs of the province of Palencia (Spain). This year has teachers Jean-Claude Zehnder, Matthias Havinga, Andrés Cea and Roberto Fresco.
You can find information on our WEB: www.aaopalencia.org During the days of the Academy concert will take place by the course teachers and other guest organists. The concert program will be soon on the web.

23.07.2018 - 27.07.2018 Orgelkurs - Organ academy AIOP Paris
Info: https://organpromotion.de/en/12-category/events/361-2nd-international-organ-academy-paris-2018

23.07.2018 - 11.08.2018 Alpe d´Huez (F) Organ Masterclass – Stage d´orgue – concerts 31st Organ Masterclass par Jean-Paul Imbert
Info: www.orguesetmontagnes.com

29.07.2018 - 04.08.2018 Montblanc (F) Orgelkurs "Iberische Musik des 16. / 17. Jahrhunderts“
Anmeldung bei: Eudald Danti Roura eudaldedr@gmail.com
Info: www.cirsorguemontblanc.wixsite.com

30.07.2018 - 04.08.2018 Epernay- Champagne (F) Stage d´Improvisation par Baptiste-Florian Marle-Ouvrard
Info: http://www.orgue-en-france.org/stage-dimprovisation-a-lorgue-epernay-champagne-51/

31.07.2018 - 03.08.2018 15. Internationaler Meister-kurs für Orgelimprovisation Schwabisch Gmünd, Heilig-Kreuz-Münster (D)
Dozent: Ansgar Wallenhorst (Kantor und künstlerischer Leiter an St. Peter und Paul in Ratingen) Kursinhalt: Farbe & Form in der Kunst der Improvisation Anmeldeschluss: 11. Juni 2018 Info/Anmeldung: Kulturbüro Schwabisch Gmünd
Info: www.schwaebisch-gmuend.de
August

01.08.2018 Ochsenhausen (D) Joseh-Gabler-Orgelwettbewerb
www.isam-masterclasses.de

02.08.2018 - 05.08.2018 Orgelakademie Oberschwaben - Organ academy South Germany mit Gerhard Weinberger
Info: https://organpromotion.de/en/12-category/events/372-organ-academy-south-germany-upper-swabia-2018

05.08.2018 - 11.08.2018 Arosa (CH) Orgel für alle
Orgelkurs – Inhalte: Körperhaltung, Atmung und Spieltechnik – abwechslungsreiche Gottesdienstgestaltung, ausgehend vom 4-stimmigen Orgelbuchsatz – J.S.Bach: 8 kleine Praeludien und Fugen – Interpretation – Spieltechnik – Registrierung. Im Abschlusskonzert werden die 8 Praeludien und Fugen als Zyklus aufgeführt. In begrenztem Maße ist zusätzlich Orgelliteratur nach eigener Wahl möglich.
Leitung: Christian Weiherer, Domkapellmeister an St. Eberhard in Stuttgart
Als Kurs-Instrumente stehen drei wunderschöne, klanglich und bautechnisch unterschiedliche Instrumente zur Verfügung.
Zielpublikum: Haupt- und nebenamtliche KirchenmusikerInnen; Fortgeschrittene, Profis
Unterrichtsform: Einzel- und Gruppenunterricht
Kursgebühr: ab CHF 390 (ohne Unterkunft)
Info: www.musikkurswochen.ch

09.08.2018 - 17.08.2018 Corsi di Musica Antica a Magnano (I)
Orgel: Silva Manfré (I) Info/Anmeldung: Corsi di Musica Antica a Magnano, Via Roma 43, 1-13887 Magnano (BI),
Info: www.MusicaAnticaMagnano.com

11.08.2018 - 15.08.2018 Internationale Orgelakademie, Orchester- und Chor-Praktikum Alden Biesen, Landkommende – Bilzen (B)
Orgel-Dozenten: James-David Christie (J. S. Bach); Léon Berben (Sweelinck bis Bach);
Luc Ponet (Französische Orgelmusik, 17 und 18 jhrt); Arnoud van de Cauter (Süd-Niederländische Orgelmusik, 17 und 18 jhrt); Marcel Verheggen (Französisch-Belgische Orgelromantik)
Chor-Dozent: Jan Peeters (Zeitgenösische und neue Chormusik)
Barockorchester: Lorenzo Ghielmi (Kammermusik und Barockmusik für Chor und Orchester)
Info: www.organum-aldenbiesen.be

13.08.2018 - 15.08.2018 Northern Ireland International organ Competition
St. Patrick's Cathedral, Armagh
Chair of Jury: Dame Gillian Weir
Info: www.niioc.com

16.08.2018 - 19.08.2018 23. Greifswalder Sommer-akademie Orgel (D)
Leitung: Prof. Dr. Matthias Schneider
Kursthema: Fran^ois Couperin und die französische Barockmusik Anmeldeschluss: 30.6.2018
Info/Anmeldung: Institut für Kirchenmusik und Musikwissen-schaft der Ernst-Moritz-Arndt-Universitat Greifswald matthias.schneider@uni-greifs-wald.de

24.08.2018 - 26.08.2018 Eine Neuentdeckung mit zeitgenössischen Klangen St. Martin, Kassei (D)
Orgelimprovisation fiir Anfanger und Fortgeschrittene Dozenten: Dominik Susteck, Eckhard Manz www.kmf-info.de
ÏU. bis 26. August 2018 Gottesdienstliches Orgelspiel/ Orgelimprovisation Michaeliskloster Hildesheim |D)
Dozenten: Hans-Joachim Rolf, Ingo Bredenbach
Info: www.michaeliskloster.de

25.08.2018 Orgels te Bel (Geel), Tessenderlo, Langdorp en Aarschot in België Stichting Midden-Brabantse Orgelkring / 31ste Orgelexcursie
Deelnamekosten: € 55,00 incl. busreis, programmaboekje en lunch.
Informatie en aanmelden: 013-5435762 of e-mail; mbo.excursie@gmail.com
Vertrekplaatsen:
- Bastion-hotel/Kempenbaan – Tilburg 07.45 uur en
- Centraal Station – Tilburg 08.00 uur
Na inschrijving ontvangt u van ons bericht i.v.m. opstaptijden Aanmelden vóór 15 juli 2018
Organisatie Midden-Branbantse OrgelkringSeptember

09.09.2018 - 16.09-2018 4. Internationaler Orgel-Gesangs Wettbewerb Neuss
Die Arbeitsgemeinschaft zur Förderung der Kirchenmusikwoche in Neuss schreibt in Zusammenarbeit mit der Stadt Neuss einen Wettbewerb in der Kategorie Duo Gesang und Orgel aus.
Der Wettbewerb wird im Rahmen der Kirchenmusikwoche Neuss durchgeführt und ist mit insgesamt 6.000 EUR dotiert. Die Kirchenmusikwoche unter dem Thema Dialoge findet vom 9. September bis 16. September 2018 statt. Bewertet werden neben technischem und musikalischem Können auch die Programmgestaltung in Hinblick auf das Thema der Kirchenmusikwoche und die verschiedenen Kirchen und Orgeln sowie die künstlerische Persönlichkeit der Teilnehmer.
Alle Wertungsspiele sind öffentlich, das Finale am Mittwoch im Quirinusmünster wird als Konzert stattfinden.
Teilnahmeberechtigt sind Sängerinnen und Sänger sowie Organistinnen und Organisten jeder Nationalität, die nach dem 31. Dezember 1987 geboren sind. Bewerber die älter als 30 Jahre sind, werden zugelassen sofern sie an einer Musikhochschule immatrikuliert sind. Einsendeschluss ist der 15. Juni 2018.
Info: https://www.neuss.de/presse/aktuell/17-04-2018-internationaler-orgel-gesangs-wettbewerb 

12.09.2018 - 16.09.2018 15' Nordic Organ Competition 2018 Stavanger (Norwegen)
Jury: Magnus Andersson (N), Ingerine Dahl (N), Hans-Ola Ericsson (CAN), Karin Nelson (N), Vidar Vikeren (N)
Teilnahme: nach dem 1. Januar 1990 geborene Organistinnen aus Island, Norwegen, Schweden, Da-nemark und Finnland oder solche, die mindestens zwei Jahre in einem dieser Lander gelebt haben Bewerbungsschluss: 30.3.2018
Info: www.orgelfestival.no

14.09.2018 - 22.09.2018 Wien (A) 7. Internationaler Franz-Schmidt-Orgelwettbewerb
Info: www.orgelwettbewerb.at

14.09.2018 - 23.09.2018 Moskau (RU) The Fifth Alexander Goedicke International Organ Competition
Info: http://www.mosconsv.ru/en/event_p.aspx?id=154339

17.09.2018 - 27.09.2018 Stade (D) Orgelakademie | Orgelexkursionen | Orgeltage Elbe-Weser |
Orgelentdeckertage vom
Kindergärten, Grundschulen und weiterführende Schulen sind eingeladen zu Orgelführungen, Konzerten und Mitmachaktionen.
Informationen unter www.orgelentdecker.de 

21.09.2018 - 29.09.2018 5. Buxtehude Orgelwettbewerb 2018 der Musikhochschule Lübeck(D)
Wettbewerbsinstrumente: Lübeck, St. Jakobi: Grofie Orgel, Stellwa-gen-Orgel und Richborn-Positiv, Hamburg, St. Jacobi: Arp-Schnit-ger-Orgel; Hamburg, St. Kathari-nen: Flentrop-Orgel Teilnahme: ab Jahrgang 1986 Bewerbungsschluss: 1. Mai 2018 Jury: Michel Bouvard, Franz Danksagmüller, Pieter van Dijk, Andreas Fischer, Arvid Gast, Jon Laukvik (Vorsitz), Gerhard Löffler, Matthias Neumann, Ja-Kyung Oh, Wolfgang Zerer
Unter anderem an der Flentrop-Orgel in St. Katharinen, Hamburg, wird der 5. Buxtehude Orgelwettbewerb ausgetragen
Info: www.buxtehude-orgelwettbe-werb.de , www.mh-luebeck.de

22.09.2018 Calcant excursie: Mons (Bergen)
Doel wordt dit jaar een andere charmante en veel te weinig bekende stad: Mons (Bergen) in Henegouwen. In de Sainte Waudru bevindt zich een afleggertje van de Franse Revolutie: het orgel van de afgebroken abdij van Cambron: de zoo Pairi Daiza bevindt zich op het domein van de ruines van deze
abdij.
Zoals overal werd het instrument zo vaak gemoderniseerd tot er niets bijzonders meer van overbleef. In het kader van Mons Cultuurhoofdstad van Europa werd het orgel een groots opgezet prestigeproject - het grootste orgel van Wallonië - waarbij het begrip “restauratie” tot het uiterste werd opgerekt. Het resultaat is wel een prachtige orgelkast (Le Roy 1693) met daarin een orgel met 70 registers verdeeld over 4 klavieren en pedaal. Twee prestigieuze huizen sloegen de handen in mekaar om dit project te realiseren: Klais uit Bonn en onze eigen Belgische Thomas.
In de benedenstad van Mons bevindt zich de kerk Saint-Nicolas -en-Havré. In 2016 kwam ook hier een bijzonder merkwaardig project tot voltooiing. In een
oudere kast bouwde Schyven in 1881 een orgel met behoud van materiaal van Loret. De Franse restaurateurs (Gaupillat en Plet) deden hun werk
volgens museale normen, dus met behoud van het materiaal en opzet van het origineel.
Bij het heengaan bezoeken we eerst het Anneessens - Stevens orgel van Geraardsbergen en als afsluiting een bijzonder instrument in Thulin, een Merklin - orgel uit 1870 dat onlangs liefdevol werd gerestaureerd door Michel Jurinne.
Organisten: Bernard Carlier, Léon Kerremans, Jan Van Mol e.a.
INSCHRIJVEN : € 50 - Leden Calcant en OIV: € 45 Calcant vzw BE74 0016 2555 5807 Inbegrepen: verplaatsing met luxe-autocar, brochure, rondleidingen en concerten De lunch is vrij, eventueel in één van de gezellige gelegenheden die Mons rijk is.

Vertrek
8.00 opstap Berchem Station kant Borsbeekbrug
8.15-opstap parking bij de uitrit Mechelen Noord (Rode Kruis - plein achter Mc Donald’s)
VERLOOP
09.30 Geraardsbergen
11.30 Mons Saint Nicolas en Havré
12.3à vrije lunch
14.00 Mons Sainte Waudru
16.00 Thulin
18.00 terug Berchem station

24.09.2018 - 29.09.2018 Gdansk / Paslek (PL) IX. J.P. Sweelinck International Organ Music Competition
The Polish Baltic Frederic Chopin Philharmonic in Gdańsk, Pomeranian Association „Musica Sacra” and Academy of Music in Gdańsk invite invite you to participate in IX J.P. Sweelinck International Organ Music Competition
Polish Baltic Frederic Chopin Philharmonic in Gdańsk
Ołowianka Street 1, 80-751 Gdańsk
phone (+48 58) 323-83-68, fax (+48 58) 323-83-63
e-mail: m.lasek@filharmonia.gda.pl 
marked "Organ Competition" Competition Director: prof. Roman Perucki

24,08.2018 - 30.09.2018 Béthune / Lens / Saint Omer (F) 7ème concours d’ orgue Pierre de Manchicourt
Info: http://orguebethune.fr

12.09-2018 - 29.09.2018 Lübeck (D) 5. Buxtehude - Orgelwettbwerb
Info: www.buxtehude-orgelwettbewerb.de

27.09.2018 - 29.09.2018 11. Europaische Orgelakade-mie in Saarlouis-Lisdorf (D)
mit Michael Radulescu (Wien) Kursinhalt: Bachs Dritter Theil der Clavier Ubung
Info: www.klingende-kirche.de
October

01.10.2018 - 05.10.2018 Orgelkurs mit Edgar Krapp Coburg und Basilika Vierzehnheiligen bei Bad Staffelstein ID)
Kursinstrumente: Basilika-Orgel in Vierzehnheiligen (Rieger 1999), Orgel der Stadtkirche St. Moriz in Coburg (Schuke 1989) Exkursionen an die Orgeln in der Stiftskirche von Kloster Banz (Seuffert-Woehl 1746), in Zapfen-dorf (Linder 2015) und in der Schlosskirche in Lahm im Itz-grund (Herbst 1732) Einfiihrungsvortrag: Die Kunst des Registrierens Info/Anmeldung: Internationale Musikbegegnungsstatte Haus Marteau, Bayreuth Fon +49(0)921/6041573 Info: www.haus-marteau.de

05.10.2018 - 07.10.2018 Ibach-Festival Gertrudiskerk Bergen op Zoom
vrijdag 5 oktober
  20.00 voorspeelavond door orgelleerlingen van Janno den Engelsman
zaterdag 6 oktober
  10.00-13.00 cursusmorgen in samenwerking met NSGV. Dirigeren en orgelspelen, o.l.v Hans Smout en Janno den Engelsman
  14.30-15.00 'De bonte stoet van Juliana en Ibach' Modetheater, orgel en beiaard.
  15.30-16.00 'De bonte stoet van Juliana en Ibach' Modetheater, orgel en beiaard.
   20.30 Geert Bierling begeleidt stille film 'Phantom of the opera'
zondag 7 oktober
   09.30 Viering met Capella Feminarum o.l.v Koert Damveld. Ibach-orgel, Janno den Engelsman
   12.00 Lunchpauzeconcert
   14.00 Doe-orgel voor kids door Meike Warmoeskerken en Janno den Engelsman
   16.00 Wim Does & Susanna Veerman, orgel vierhandig. o.m. première werk Daan Manneke

12.10.2018 - 21.10.2018 Göteborg International Organ Academy 2018
For detailed information see www.organacademy.se and the flyer of the Festival

13.10.2018 Masterclass Romantische Orgelmuziek St.- Christoforuskerk te Schagen
Op zaterdag 13 oktober wordt er een masterclass romantische orgelmuziek gegeven in de St.- Christoforuskerk te Schagen door de organist van deze kerk Tjeerd van der Ploeg.
De dag begint om 10.30 en duurt tot 16.00 uur.
Deelnemers mogen zelf bepalen wat ze willen spelen, mits passend binnen het kader.
Het Nicholson-orgel (1882 3 kl/ped. 31 st.) is een indrukwekkend specimen uit de Engelse orgelbouw dat zich leent voor het hele spectrum van de orgelmuziek uit de romantiek. De riante akoestiek van de kerk voegt daar nog een dimensie aan toe. Meer informatie over het orgel: www.nicholsonschagen.nl
Ontvangst vanaf 10.00 uur met koffie/thee
Kosten actieve deelname € 35,-. Toehoorders betalen € 15,- Adres van de kerk: Molenstraat 2, 1741 GK Schagen
Aanmelden kan via www.orgelnet.nl

21.10.2018 - 27.10.2018 Opava (CZ) 20th Peter Eben International Organ Competition
http://konzervator.cz/organ

24.10.2018 - 26.10.2018 Orgelseminar Klosterkirche Rheinau, CH
Anlässlich des Meisterkurses über süddeutsche Barockmusik von Prof. Wolfgang Zerer für Studierende der ZHdK (für interessierte Hörer offen) und seinem Konzert am Donnerstag- Abend besteht die Möglichkeit zur Teilnahme an Vorträgen und Diskussionen mit Orgelbauern und Organisten über das Thema Einfluss von historischen und restaurierten Instrumenten auf den heutigen Orgelbau.
Die Veranstalter möchten damit einen Brückenschlag durchführen zwischen Herstellern (Orgelbauern) und Nutzern (Organisten), zwischen Handwerk und
Musik und zwischen Lehrpersonen und Studierenden.
Veranstalter: ZHdK, Orgelkreis Rheinau, Orgelbau Kuhn www.rheinauerkonzerte.ch
Information / Anmeldung bei: Internet: www.orgelbau.ch  Mail: hahn@orgelbau.ch Tel. +41 (0)43 843 45 50
 

NovemberDecember